965 53 06 24 - Calle de San Lorenzo, 6, 03829 L'Alqueria d'Asnar, alqueria@lalqueriadasnar.es

Data i hora: 9 de març (dissabte) a les 17 hores.
Lloc: Casa de Cultura “La Fabriqueta”.

Cartell ser Dona al SudAmb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, vos presentem un nova edició de la campanya “Ser dona al Sud”.
Esta campanya de sensibilització que organitza el Fons Valencià per la Solidaritat, i que compta amb la col•laboració de la Diputació d’Alacant, té com a objectiu donar a conèixer la realitat de les dones en països en vies de desenvolupament, acostant així a la societat valenciana el testimoni de dones i organitzacions que treballen al Sud pels seus drets i els de les seues comunitats i municipis.
Enguany comptem amb els testimonis d’Alba Márquez i Enia Galdámez, membres de la Asociación Nacional de Regidoras, Síndicas y Alcaldesas Salvadoreñas (ANDRYSAS).
Amb el testimoni d’Alba i Enia ens volem acostar a la realitat de la dona a El Salvador, seran elles les encarregades en esta campanya de fer una radiografia de la dona en este país centreamericà.
En la societat salvadorenca persisteixen desigualtats en el gaudi i l’exercici dels drets entre homes i dones que produeixen un conjunt de bretxes de gènere. Les àrees en que es produeixen la majoria de les bretxes són la participació política, la participació en l’activitat econòmica, salut i violència contra les dones, entre altres.
L’àmbit de la política continua sent eminentment masculí, ja que a pesar que les dones constitueixen el 52,7% de la població, només el 11, 1% de les alcaldies són encapçalades per dones i en l’Assemblea Legislativa únicament el 19% dels càrrecs titulars de l’Assemblea Legislativa estan ocupats per dones.
Les ocupacions amb condicions menys favorables són la màquila i el treball domèstic i en estes dos ocupacions les dones són majoria: 80% en ocupació domèstic i 73% en màquila. Si es valorarà el treball domèstic realitzat per les dones, el seu valor representaria la tercera part de la riquesa nacional, no obstant això és un treball la contribució social del qual no és reconeguda.
En El Salvador, una de cada dos dones casades o en unió lliure ha patit violència per part de la seua parella durant la seua vida marital, segons dades reportades per l’Enquesta Nacional de Salut Familiar 2008. La mateixa enquesta reporta que una de cada deu dones ha patit violència sexual amb penetració o sense, sent el grup d’edat més vulnerable al primer tipus de violència el que es troba entre 15 a 19 anys i al segon tipus, el de 10 a 14 anys. Els feminicidis van augmentar considerablement, passant a duplicar-se del 1999 al 2005, de 195 a 390 casos. Només en 2008, es van cometre 348 assassinats de dones. En una dècada (1999-2008), els feminicidis han aconseguit la xifra de 2840 assassinats, segons dades de l’Institut de Medicina Legal.
En el camp de la salut, d’acord amb ISDEMU, l’embaràs d’adolescents, del total de parts atesos en 2007 en maternitat, el 31,4% van correspondre a adolescents. En quan al VIH/SIDA, La relació home/dona afectats per esta epidèmia ha canviat de 3 a 1 l’any 2000, a 1,5 a 1 actualment, suggerint una feminització de la mateixa.
Les bretxes de gènere en El Salvador continuen existint, i és necessari generar canvis que permeten la construcció d’una societat amb igualtat d’oportunitats i drets entre homes i dones.
En el treball de construcció d’esta societat igualitària a El Salvador, i en concreten l’espai de la participació política, es troba ANDRYSAS.
ANDRYSAS va• nàixer en 1998 amb l’interès i la preocupació de millorar el nivell de representació femenina en els governs municipals, independentment del tamany del municipi, i dels diferents colors polítics, ja que totes trobaven dificultats semblants en el camí pera fer efectiva la seua preocupació i presencia en la gestió municipal, particularment quan es tracta d’afavorir els interessos i les necessitats les dones.
La relació d’ANDRYSAS amb el Fons Valencia ha estat present al llarg dels darrers anys, però s’ha intensificat amb el procés “d’Implementació de la Llei de la Carrera Administrativa Municipal” (LECAM), on el paper de l’associació ha estat important per ampliar la participació de les dones i desplegar les polítiques de gènere en l’espai municipal.

Pin It on Pinterest

Shares